SELECTARE REGIUNE
ziare ziare ziare
ziare
LINKROLL
ziare
Actualitate
ziare

Ţiganiada, episodul Piatra OLT


În oraşul Piatra-Olt, foarte mulţi localnici nu-şi mai muncesc terenurile agricole de ani de zile deoarece recoltele le sunt furate noaptea de către concetăţenii lor de etnie rromă, iar cei care totuşi şi-au lucrat brazda de pământ s-au ales cu ,,praful de pe tobă", cum singuri mărturisesc. Aceştia sunt în general bătrâni, fără putere, al căror singur venit îl reprezintă o amărâtă de pensie de CAP. Ei au ales să renunţe de multe ori la carne, pâine sau alte alimente strict necesare pentru a plăti înfiinţarea culturilor agricole, în speranţa că în toamnă vor obţine ceva bucate care să le facă viaţa mai uşoară. Degeaba însă, deoarece, la Piatra-Olt sat, terenurile cultivate de oameni, atâtea câte mai sunt cultivate, fie sunt distruse de caii rromilor din localitate, duşi la păscut noaptea chiar în lanurile cu grâu sau porumb, fie sunt recoltate de aceştia înainte de coacere, evident, tot la adăpostul întunericului.
„Îl dau dracului de pământ, nu-l mai muncesc deloc, că nu apuc să recoltez nimic! Ţiganii fac prăpăd în localitate şi nimeni nu face nimic pentru a-i pune la punct. Nu vine nimeni să-i întrebe cu ce trăiesc şi cu ce îşi cresc caii dacă ei nu au o palmă de pamânt", ne-a declarat Ion Ciorâca, un bătrân de vreo 70 de ani, dezamăgit de lipsa de reacţie a autorităţilor.
Omul ne-a mărturisit că s-a plâns autorităţilor din localitate: „Am mers şi la Sfatul Popular şi i-am spus primarului. Am spus şi la poliţişti. A încercat primarul să facă ceva, dar nu a reuşit mare lucru. Ar trebui să se intervină de sus, să facă ceva cu ţiganii, că nu mai putem fi în siguranţă nici macar în curtea noastră. Vin noaptea şi ne fură din curte. Acum am văzut că au dat atacul la vii. Deocamdată nu au omorât pe nimeni, dar nu se ştie. Dacă iese vreunul la ei când se duc să-l fure..."

Primarul a încercat să facă ordine
Edilul localităţii, Tudor Udrescu, ne-a declarat că plângerile oamenilor sunt întemeiate, deşi oficial puţini sunt cei care au depus sesizări scrise. „Situaţia a fost şi este permanent în atenţia administraţiei locale. Facem şi noi ce putem, în limitele prevăzute de lege. Am încercat cu ceva timp în urmă să am mai multe întâlniri cu cetăţenii şi să stabilim o modalitate de...

de de Mihaela Bobaru
2007-08-09
Comentarii
ziare
* Nume:
* Comentariu
ziare